Je tienden geven: geldt dit nog steeds?

Je tienden geven: geldt dit nog steeds?

Het geven van tienden is een praktijk die al eeuwenlang wordt beoefend. Van oorsprong was dit een religieuze praktijk waarbij een tiende van het inkomen werd gegeven aan de kerk. Tegenwoordig wordt deze praktijk niet meer alleen beoefend door gelovigen, maar ook door mensen die de waarde van geven en vrijgevigheid begrijpen. Maar geldt dit nog steeds in onze moderne samenleving? In dit artikel zullen we de geschiedenis van tienden verkennen en onderzoeken of het nog steeds relevant is om tienden te geven.

Geschiedenis van tienden

Tienden werd voor het eerst beoefend in de Bijbelse tijden. In het Oude Testament van de Bijbel wordt beschreven hoe Abraham tienden gaf aan Melchizedek, de koning van Salem. Later werd tienden een wettelijke verplichting in de Joodse wet, waarbij de Israëlieten een tiende van hun oogst en vee moesten afstaan aan de Levieten, de priesterlijke stam van Israël. In het Nieuwe Testament wordt tienden niet langer verplicht gesteld, maar wordt het nog steeds aangemoedigd als een vorm van vrijgevigheid.

In de Middeleeuwen werd tienden een verplichting voor alle christenen om aan de kerk te geven. Dit werd ondersteund door de katholieke kerk, die stelde dat het geven van tienden een manier was om Gods zegen te ontvangen en om de armen en behoeftigen te helpen. Tienden werden gebruikt om de kerk te onderhouden en om geestelijken te betalen.

In de moderne tijd is de praktijk van tienden geëvolueerd van een religieuze verplichting naar een vrijwillige gift. Het wordt beschouwd als een manier om te geven aan degenen die minder fortuinlijk zijn en om terug te geven aan de gemeenschap. Veel mensen geven tienden aan hun kerk, maar het kan ook worden gegeven aan andere organisaties die zich bezighouden met liefdadigheid en maatschappelijk werk.

Is het nog steeds relevant om tienden te geven?

Hoewel tienden oorspronkelijk een religieuze praktijk was, is het nog steeds relevant in onze moderne samenleving. Tienden geven is een manier om terug te geven aan de gemeenschap en om anderen te helpen. Het is een manier om te laten zien dat we om anderen geven en dat we bereid zijn om onze middelen te delen om anderen te helpen.

Bovendien kan het geven van tienden ook voordelen hebben voor de gever. Het kan een gevoel van voldoening en voldoening geven om anderen te helpen. Het kan ook bijdragen aan een gevoel van gemeenschap en verbinding met anderen die zich inzetten voor dezelfde zaak. En ten slotte kan het geven van tienden ook belastingvoordelen opleveren voor de gever.

FAQs

1. Wat is de oorsprong van tienden?
Tienden werd voor het eerst beoefend in de Bijbelse tijden en was oorspronkelijk een religieuze verplichting.

2. Is het geven van tienden nog steeds relevant?
Ja, het geven van tienden is nog steeds relevant in onze moderne samenleving als een manier om terug te geven aan de gemeenschap en anderen te helpen.

3. Moet ik tienden geven aan mijn kerk?
Tienden kunnen worden gegeven aan elke organisatie die zich bezighoudt met liefdadigheid en maatschappelijk werk, inclusief kerken.

4. Wat zijn de voordelen van het geven van tienden?
Het geven van tienden kan een gevoel van voldoening en voldoening geven, bijdragen aan een gevoel van gemeenschap en verbinding, en belastingvoordelen opleveren voor de gever.

5. Is het geven van tienden verplicht?
Nee, het geven van tienden is vrijwillig en niet langer een religieuze verplichting.

Conclusie

Het geven van tienden is een praktijk die al eeuwenlang wordt beoefend. Van oorsprong was dit een religieuze praktijk waarbij een tiende van het inkomen werd gegeven aan de kerk. Tegenwoordig wordt deze praktijk niet meer alleen beoefend door gelovigen, maar ook door mensen die de waarde van geven en vrijgevigheid begrijpen. Tienden geven is nog steeds relevant in onze moderne samenleving als een manier om terug te geven aan de gemeenschap en anderen te helpen. Het kan ook voordelen opleveren voor de gever, zoals een gevoel van voldoening en belastingvoordelen.