Hoe Ruth en Boaz een voorbeeld in gastvrijheid zijn

Hoe Ruth en Boaz een voorbeeld in gastvrijheid zijn

Gastvrijheid is een deugd die door de eeuwen heen in verschillende culturen wordt gewaardeerd. Het gaat niet alleen om het ontvangen van gasten, maar ook om het behandelen van anderen met vriendelijkheid en respect. In de Bijbel zijn er verschillende verhalen die de waarde van gastvrijheid benadrukken. Dit artikel zal zich richten op het verhaal van Ruth en Boaz en hoe zij een voorbeeld zijn van gastvrijheid.

Wie zijn Ruth en Boaz?

Ruth is een van de vrouwen in de Bijbel en is bekend om haar liefdevolle toewijding aan haar schoonmoeder Naomi. Boaz is een rijke landeigenaar die als familielid van Naomi en Ruth verantwoordelijk is voor hun welzijn. Het verhaal van Ruth en Boaz speelt zich af in de tijd van de rechters, een periode van chaos en immoraliteit in de geschiedenis van Israël.

Ruth en Boaz: een verhaal van gastvrijheid

Het verhaal van Ruth begint wanneer haar man, een zoon van Naomi, sterft. Naomi besluit terug te keren naar haar geboorteland Bethlehem en vraagt Ruth om met haar mee te gaan. Ruth belooft haar trouw en zegt: “Uw volk is mijn volk en uw God is mijn God”. Bij aankomst in Bethlehem zijn Naomi en Ruth arm en hebben ze weinig middelen om voor zichzelf te zorgen.

Boaz komt in beeld wanneer Ruth op zoek gaat naar eten op het land van zijn familie. Boaz merkt haar op en vraagt zijn knechten om haar speciale behandeling te geven. Hij nodigt haar uit om met zijn maaiers te eten en zorgt ervoor dat ze genoeg te eten heeft. Hij zegt tegen haar: “Luister, mijn dochter, ga niet naar een ander veld om te oogsten. Blijf hier bij mijn dienaressen. Let goed op waar de mannen aan het oogsten zijn en volg hen. Ik heb de mannen gezegd je niet lastig te vallen.”

Boaz gaat verder dan alleen maar Ruth voeden. Hij zorgt ervoor dat ze veilig is en beschermd wordt tegen de mannen op het veld. Hij spreekt ook met haar over haar toewijding aan Naomi en prijst haar voor haar moed. Wanneer Ruth terugkomt naar Naomi en haar vertelt over Boaz, merkt Naomi op dat hij een familielid is en dat hij verantwoordelijk is voor hun welzijn. Ze vraagt Ruth om Boaz te laten zien dat ze geïnteresseerd is in hem.

Boaz is blij om te horen dat Ruth hem leuk vindt en belooft haar te beschermen en te zorgen voor haar en Naomi. Hij spreekt met de andere familieleden en koopt het land van Naomi’s familie om het haar terug te geven. Hij trouwt uiteindelijk met Ruth en ze krijgen een zoon genaamd Obed, die de grootvader van koning David wordt.

Wat kunnen we leren van Ruth en Boaz?

Het verhaal van Ruth en Boaz laat zien hoe belangrijk het is om gastvrij te zijn. Boaz was niet alleen bereid om Ruth te voeden, maar hij zorgde er ook voor dat ze veilig was en beschermd werd. Hij was bereid om verder te gaan dan wat er van hem werd verwacht en toonde haar oprechte vriendelijkheid en respect. Ruth was ook gastvrij tegenover Naomi en toonde haar toewijding door bij haar te blijven en voor haar te zorgen.

Het verhaal van Ruth en Boaz laat ook zien hoe God mensen zegent die gastvrij zijn. Boaz werd gezegend omdat hij Ruth en Naomi gastvrij behandelde en hen hielp in hun tijd van nood. Hij werd beloond met een liefhebbende vrouw en een zoon die een belangrijke rol zou spelen in de geschiedenis van Israël.

Conclusie

Ruth en Boaz zijn een voorbeeld van gastvrijheid in de Bijbel. Hun verhaal laat zien hoe belangrijk het is om anderen vriendelijk en respectvol te behandelen, zelfs als ze vreemden zijn. Het laat ook zien hoe God mensen zegent die gastvrij zijn. Laten we proberen Ruth en Boaz na te volgen en anderen te behandelen met dezelfde vriendelijkheid en respect die zij toonden.

FAQs

1. Waarom wordt gastvrijheid zo gewaardeerd?
Gastvrijheid wordt gewaardeerd omdat het anderen laat zien dat we om hen geven en bereid zijn om hen te helpen.

2. Wat betekent het om gastvrij te zijn?
Gastvrij zijn betekent anderen verwelkomen en behandelen met vriendelijkheid en respect.

3. Hoe kunnen we gastvrij zijn tegenover anderen?
We kunnen gastvrij zijn door anderen te verwelkomen, te helpen wanneer ze dat nodig hebben en hen te behandelen met vriendelijkheid en respect.

4. Waarom is Ruth zo’n belangrijk figuur in de Bijbel?
Ruth is een belangrijk figuur in de Bijbel vanwege haar toewijding aan haar schoonmoeder Naomi en haar liefde voor God.

5. Waarom is Boaz zo belangrijk in het verhaal van Ruth?
Boaz is belangrijk in het verhaal van Ruth omdat hij gastvrij was tegenover haar en haar beschermde en verzorgde. Hij toonde haar oprechte vriendelijkheid en respect en werd beloond met een liefhebbende vrouw en een zoon die een belangrijke rol zou spelen in de geschiedenis van Israël.