Babelatelier 2018 - 2019

Voor iedereen die meer wil weten over de Bijbel en zijn eigen denken wil doorbreken en verruimen. Voorkennis of één of andere vorm van geloof is zeker geen vereiste.

Babelatelier

De Bijbel behoort tot de meest invloedrijke en verspreide boeken van de menselijke beschaving. Voor mensen van vandaag kan het Bijbelse geloofsverhaal een waardevolle inspiratiebron zijn bij de zoektocht naar een zinvol en gedragen leven. De Bijbel houdt een spiegel voor, daagt uit, biedt wijsheid en inzicht, schenkt troost, hoop en liefde.

Er is Babelse spraakverwarring over de Bijbel. In het Bab[b]elatelier gaan we met elkaar aan de babbel, in dialoog en ontstoffen we zo de oude grondteksten. Om onze eigen denkkaders en patronen te doorbreken. Om helderder te zien, anders te horen, iets nieuws te ervaren. Het atelier is een werkplek waar we ons denken, voelen en doen samenleggen.

Het tegoed van het Oude Testament

De Nederlandse protestantse theoloog Heiko Miskotte (1894-1976) wijst op het tegoed, het surplus van het Oude Testament. Volgens Miskotte ontbreken er een aantal wezenlijke thema's in het Nieuwe Testament: de openheid van de godsnaam, het aardse en verhalend spreken, de impact van angst en depressie op een mensenleven, het profetisch en politiek karakter van het Bijbels geloof en de kracht van de erotiek. Deze thema's behoeden ons voor een hemelse, gelukzalige zweverigheid, waar het christendom soms mee wordt in verband gebracht.

We starten de reeks met een inleiding op Miskotte en eindigen met een synthese. De andere avonden komt telkens één 'vergeten' thema uit het Oude Testament aan bod.
We vertrekken telkens van een Bijbeltekst. Een gastspreker reageert op de tekst, daarna is er ruimte voor dialoog met de aanwezigen.

Data en onderwerpen

PRAKTISCH

Het Babelatelier vindt plaats telkens van 20 tot 22 uur, afwisselend in de Heilige Magdalenakerk en In de Nieuwe Pastorie (Stalijzerstraat 19), in het centrum van Brugge.

Bijdrage per sessie: 8 euro, cash ter plaatse te betalen, tekstmateriaal en drankje inbegrepen.

Inschrijven kan voor elke sessie apart via www.yot.be/babelatelier
of contacteer Sam Janssens via 0486 79 64 97 of babelatelier.yot@gmail.com

Meer info hier