Ken jij nog de verhalen uit de Bijbel?

Op zaterdag 24 juni 2017 hielden we een eerste introductiedag Godly Play. Een van de deelnemers, Peter Finaut pende zijn ervaring neer die we hieronder graag met u willen delen. Voor wie nieuwsgierig is en ook eens zo'n kennismakingsdag wil beleven en meemaken staat 18 november 2017 al op onze kalender voor een tweede introductiedag . Noteer jij die datum ook in jouw agenda?

 

Peter aan het woord

Ik vraag me af of u nog de mooie verhalen uit de Bijbel kent...
Goed nieuws! In deze tijden van snelle en vluchtige sociale media, maken mensen toch nog tijd om verhalen te vertellen en te beluisteren. Niet zomaar verhalen, maar verhalen uit de Bijbel die eeuwen oud zijn en die nu nog steeds actueel en waardevol zijn.
Op zaterdag 24 juni 2017 werd een twintigtal mensen mee op sleeptouw genomen door Katie Velghe van de IDGP en Marleen Palfliet (Bijbelhuis), die ons inleidden in de wereld van Godly Play.
Ieder van ons herinnerde zich nog hoe we als kind uren konden spelen en hierin volledig konden opgaan. De herinnering alleen al toverde bij velen reeds een glimlach op het gezicht.
De Godly Play-methode maakt gebruik van deze ervaring van het spelen. Ze steunt ook op de ervaring dat ieder mens God al kent vóór zij of hij iets over God gehoord heeft. Met een diep vertrouwen in de kracht van Gods woord gaat de verteller aan de slag.
Hoewel de methode geschikt is voor elk publiek en elke leeftijd, is ze vooral geschikt voor kinderen en jongeren. Er zijn twee begeleiders nodig: een deurwachter en een verteller. Elke deelnemer wordt persoonlijk uitgenodigd door de deurwachter en verwelkomd in de groep door de verteller. Wanneer de kring gevormd is, gaat de verteller aan de slag. Op een heel eigen manier wordt ieders aandacht meteen vastgehouden doorheen het verhaal, op gepaste tijden afgewisseld met een moment van stilte.
Na het vertellen komen enkele vraagjes aan bod: de verwondering over een of meerdere aspecten van het verhaal, die de luisteraar geraakt hebben. Vervolgens mag ieder het beluisterde woord van een antwoord voorzien, op zijn eigen creatieve manier: iets knutselen i.v.m. het verhaal, de passage in stilte herlezen of laten bezinken bij een stille wandeling.
Hierop komen allen weer samen, ditmaal om te feesten, met een drankje en een hapje. Tot slot mag ieder de zegen doorgeven aan de ander.
Gedurende de dag hoorden we drie verhalen, uit de drie groepen van verhalen binnen Godly Play: de heilige verhalen, de parabels en de verhalen over het liturgisch handelen. Niet alleen de verhalen waren van belang, ook de stilte en het rustige tempo speelden een belangrijke rol.
Tussen de verhalen door was er tijd voor enkele theoretische beschouwingen, waar iedereen vragen mocht stellen aan de verteller, over de praktische aanpak: hoe krijg je de aandacht van de kinderen, wat te doen als iemand zich niet goed voelt in de groep, op welke details let je best als deurwachter of als verteller ...
Hieruit leerden we dat Godly Play op veel plaatsen en gelegenheden kan gebruikt worden: in de klas, als catechese of bij de kinderwoorddienst, als geloofsverdieping met volwassenen, met zieken en bejaarden ...

Meer inlichtingen vindt U via www.godlyplayvlaanderen.be en www.godlyplay.be .
In het najaar is er opnieuw een introductiedag in het Bijbelhuis.

Peter Finaut, deelnemer introductiedag 24 juni 2017

 

volg ons

over deze blog

Deze blog gaat op zoek naar de betekenis van Bijbelteksten.

In onze artikels wijzen we vaak de weg naar meer informatie die te vinden is in het Bijbelhuis.

Hier leest u ook artikels over onze bijzondere programmatie of evenementen.

Breng deze pagina regelmatig een bezoekje. Je vindt hier geregeld nieuwe teksten.

Jean Bastiaens, directeur van Bijbelhuis Zevenkerken.