Dinsdag 22 maart 2016, een dag die we nog niet vlug zullen vergeten. Het was precies een jaar na de feiten toen Mark Van de Voorde in samenwerking met het Bijbelhuis, Pax Christi en Halewijn zijn nieuwste boek aan het publiek mocht voorstellen. De auteur werd ingeleid door Jo Hanssens (Pax Christi). Annemarie Gielen wees op de overeenkomsten tussen het boek Vrij - Verdraagzaam - Weerbaar en de visie van Pax Christi.
In een niet aflatend streven om de Bijbel eigentijds te maken, heeft Jean Bastiaens Handelingen 4 voorgedragen en geduid. Velen, onder wie de auteur, waren verrast door deze parallel. Onderaan deze pagina, vind je tekst en leidraad van deze uiteenzetting.
Na de sprekers kwamen de toehoorders aan beurt en konden er vragen gesteld worden. Om de avond af te sluiten, werd er geklonken op de geweldloosheid.
Wil jij ook graag antwoord op de vragen: Hoe gaan we om met dat geweld, en hoe reageren we daarop? Hoe weerbaar zijn we om met dergelijke aanslagen om te gaan? Vallen we terug in een kramp van onmacht en van (verborgen) haatgevoelens? Zetten we onze eigen overtuiging die christelijk of anders gefundeerd is, in de koelkast? Hoe behouden we, midden in het geweld dat talloze vormen aanneemt, de vrijheid? En krijgt vandaag de universele ‘broederlijkheid’ – de door de Franse revolutie naar voren geschoven fraternité – nog kansen?’
In het boek Vrij - Verdraagzaam - Weerbaar geeft Mark Van de Voorde jou geen naïef, maar een geweldloos én realistisch antwoord.
Jo Hanssens (Pax Christi)
Annemarie Gielen, directeur van Pax Christi
Jean Bastiaens, directeur Bijbelhuis over Handelingen 4
Het aandachtige publiek
Moderator Hans Debel en auteur Mark Van de Voorde
1 Terwijl Petrus en Johannes de menigte nog toespraken, kwamen de priesters, het hoofd van de tempelwacht en de Sadduceeën op hen af, 2 hevig ontstemd omdat ze het volk onderrichtten en de opstanding uit de doden verkondigden op grond van wat er met Jezus was gebeurd. 3 Ze grepen hen vast en zetten hen gevangen tot de volgende dag, omdat het al avond was. 4 Maar van degenen die naar de toespraak hadden geluisterd, bekeerden velen zich, zodat het aantal gelovigen aangroeide tot ongeveer vijfduizend.
5 De volgende dag kwamen de leiders, de oudsten en de schriftgeleerden bijeen in Jeruzalem, 6 samen met Annas, de hogepriester, Kajafas, Johannes en Alexander, en allen die tot de hogepriesterlijke familie behoorden. 7 Nadat ze Petrus en Johannes in het midden hadden doen plaatsnemen, begonnen ze het verhoor met de vraag: ‘Door welke kracht of in wiens naam hebt u die daad verricht?’ 8 Petrus antwoordde, vervuld van de heilige Geest:
‘Leiders van het volk en oudsten, 9 nu wij vandaag worden verhoord omdat we een zieke hebben geholpen, en nu ons wordt gevraagd hoe het komt dat hij is genezen, 10 dient u allen en het hele volk van Israël te weten dat deze man hier gezond voor u staat dankzij de naam van Jezus Christus uit Nazaret, die door u gekruisigd is, maar die door God uit de doden is opgewekt. 11 Jezus is de steen die door u, de bouwlieden, vol verachting is weggeworpen, maar die nu de hoeksteen geworden is. 12 Door niemand anders kunnen wij worden gered, want zijn naam is de enige op aarde die de mens redding biedt.’
13 Toen de leden van het Sanhedrin zagen hoe vrijmoedig* Petrus en Johannes optraden en begrepen dat het gewone, ongeletterde mensen waren, stonden ze verbaasd, en ze realiseerden zich dat beiden in Jezus’ gezelschap hadden verkeerd. 14 Maar omdat ze de man die genezen was bij hen zagen staan, konden ze niets tegen hun woorden inbrengen. 15 Nadat ze hun bevolen hadden de raadszaal te verlaten, overlegden ze met elkaar.
16 Ze zeiden: ‘Wat moeten we met hen doen? Voor alle inwoners van Jeruzalem is het duidelijk dat ze een wonder hebben verricht, en wij kunnen dat niet ontkennen. 17 Maar om te voorkomen dat het gerucht zich nog verder onder het volk verspreidt, moeten we hen waarschuwen met niemand meer over Jezus te spreken en hun verbieden zijn naam nog te gebruiken.’
18 Ze riepen hen terug en bevalen hun de naam van Jezus op geen enkele manier meer te gebruiken en het volk niet meer over hem te onderrichten. 19 Maar Petrus en Johannes zeiden: ‘Kunnen wij het tegenover God verantwoorden om wel naar u te luisteren en niet naar hem? Oordeelt u zelf! 20 We moeten immers wel spreken over wat we gezien en gehoord hebben.’
21 Na hen nogmaals dreigend te hebben toegesproken lieten ze hen vrij, want ze wisten niet hoe ze hen konden straffen nu de mensen God loofden en eerden om wat er was gebeurd. 22 De man die zo wonderbaarlijk was genezen, was namelijk meer dan veertig jaar verlamd geweest.
23 Nadat Petrus en Johannes waren vrijgelaten, gingen ze naar de leerlingen en vertelden wat de hogepriesters en de oudsten hadden gezegd. 24 Toen de leerlingen dat hoorden, riepen ze God eensgezind aan met de woorden:
‘Heer, u hebt de hemel en de aarde en de zee geschapen en alles wat daar leeft, 25 u hebt door de heilige Geest, bij monde van onze voorvader David, uw dienaar, gezegd:
“Waarom snoeven de volken
en beramen de volksstammen zinloze plannen?
26 De koningen van de aarde zijn aangetreden
en de heersers spannen samen
tegen de Heer en zijn gezalfde.” (Psalm 2)
27 Want inderdaad, in deze stad hebben allen samengespannen tegen Jezus, uw heilige dienaar, die door u is gezalfd: Herodes, Pontius Pilatus, alle volken en ook de stammen van Israël, 28 om datgene te doen waarvan u had bepaald en voorbestemd dat het moest gebeuren. 29 Welnu, Heer, sla ook nu acht op hun dreigementen en stel ons, uw dienaren, in staat om vrijmoedig* over uw boodschap te spreken 30 door ons bij te staan, zodat zieken genezing vinden en er tekenen en wonderen gebeuren in de naam van Jezus, uw heilige dienaar.’
31Toen ze hun gebed beëindigd hadden, begon de plaats waar ze bijeen waren te beven, en allen werden vervuld van de heilige Geest en spraken vrijmoedig* over de boodschap van God.
22 maart 2017 – Jean Bastiaens / info@bijbelhuiszevenkerken.be
Deze blog gaat op zoek naar de betekenis van Bijbelteksten.
In onze artikels wijzen we vaak de weg naar meer informatie die te vinden is in het Bijbelhuis.
Hier leest u ook artikels over onze bijzondere programmatie of evenementen.
Breng deze pagina regelmatig een bezoekje. Je vindt hier geregeld nieuwe teksten.
Jean Bastiaens, directeur van Bijbelhuis Zevenkerken.