Kennismakingsdag Godly play

Om te noteren in uw agenda

Op 10 juni is er in Bijbelhuis Zevenkerken een kennismakingsdag Godly Play. Het Bijbelhuis is een van de plaatsen waar de materialen om met Godly Play aan de slag te gaan voorhanden zijn. Nadere gegevens over deze dag volgen zo spoedig mogelijk, maar noteer deze datum alvast in uw agenda.

Wat is Godly Play?

Godly Play wil kinderen en volwassenen helpen om de christelijke taal beter te verstaan, om parabels en Bijbelverhalen, stilte en liturgische handelingen beter te leren aanvoelen. Het is niet de bedoeling dat de verhalenverteller (een leerkracht, catechist, jongerenbegeleider …) aan de kinderen vertelt wat ze moeten weten. Godly Play gaat niet over 'weetjes' en evenmin over de moraal van het verhaal of het vermaken van kinderen. Godly Play nodigt uit om in een verhaal binnen te komen en het mee te beleven. De verteller spreekt de nieuwsgierigheid en verbeelding van kinderen aan om zo samen met hen een rijkdom van betekenissen te ontdekken in de verhalen. Kinderen mogen leren en ontdekken hoe alle verhalen van God en mensen op een of andere manier verbonden kunnen zijn met hun eigen levensverhalen en hun relatie met God. Godly Play respecteert de openheid voor spiritualiteit van kinderen en stimuleert hun nieuwsgierigheid en fantasie in het ervaren van het mysterie en de vreugde van God.

Niet alleen voor kinderen

Hoewel Godly Play oorspronkelijk werd ontwikkeld als een hulpmiddel voor kinderen, wordt Godly Play nu ook gebruikt voor verschillende leeftijdsgroepen, in verscheidene contexten (zoals een kerk, school, ziekenhuis, woonzorgcentrum …).

Uitgangspunt

Godly Play werd ontwikkeld door de Amerikaanse theoloog Jerome Berryman, die van de montessorimethode gebruik maakt om Bijbelverhalen te vertellen. Het pedagogisch uitgangspunt van Montessori is: leer kinderen het zelf te doen. Deze methode heeft al ingang gevonden in christelijke kerken en scholen in onder meer Canada, Australië, Engeland, Duitsland, Spanje en Scandinavië.

Meer over Godly Play