Vrij - Verdraagzaam - Weerbaar

Spiritualiteit van geweldloosheid

Op dinsdag 22 maart 2016 werd België getroffen door terroristische aanslagen. Een gebeurtenis die nog steeds nazindert. Hoe gaan we om met dat geweld, en hoe reageren we daarop? Hoe weerbaar zijn we om met dergelijke aanslagen om te gaan? Vallen we terug in een kramp van onmacht en van (verborgen) haatgevoelens? Zetten we onze eigen overtuiging die christelijk of anders gefundeerd is, in de koelkast? Hoe behouden we, midden in het geweld dat talloze vormen aanneemt, de vrijheid? En krijgt vandaag de universele broederlijkheid – de door de Franse Revolutie naar voren geschoven fraternité – nog kansen?
Auteur en publicist Mark Van de Voorde vertolkt de gedachten, neergelegd in zijn essay, in een boeiende conferentie. Annemarie Gielen en Jo Hanssens van Pax Christi en Jean Bastiaens van Bijbelhuis Zevenkerken plaatsen daar vervolgens in het kort enkele kernachtige reflecties naast. Hierna gaan we met de aanwezigen in gesprek.

Het essay, uitgegeven bij Halewijn, zal ter plekke ook aangeschaft kunnen worden.

Wat

• Conferentie en debat over de spiritualiteit van geweldloosheid

• Mark Van de Voorde (auteur Vrij-Verdraagzaam-Weerbaar)
  • Annemarie Gielen (Pax Christi)