Bijbelevent zaterdag 25 juni 2016

Bijbelevent 25 juni 2016

zaterdag 25 juni 2016


van 10 tot 18 uur

 

Een volle dag gratis genieten van
keuze-activiteiten in het teken van de Bijbel.

Speels en degelijk, voor jong en oud
om te kijken, te luisteren en te doen

 

 

Er is een gratis pendelbus voorzien tussen
de achterkant van het station en het domein Zevenkerken

 

 

Organisatie

Op zaterdag 25 juni organiseert Bijbelhuis Zevenkerken in samenwerking met Abdij Zevenkerken, met de Oecumenische werkgroep Samen Rond de Bijbel en met CCV-Brugge een 'Bijbelevent'.

WAT

Een hele dag in het teken van de Bijbel, om te zien en te beleven dat de Bijbel plezant is en ertoe doet!
Er zijn tal van werkwinkels o.a. met schilder Luc Blomme of het catechesespel Godly Play, Bijbelse spelen voor jongeren i.s.m. de jeugddienst, korte conferenties, een rondleiding in de Abdijkerk door pater Alexis of nog een mini-tentoonstelling over 'Erasmus en de Bijbel'. 

Waar

Domein Zevenkerken, Zevenkerken 4, 8200 Sint-Andries
T +32 50 30 04 79
info@bijbelhuiszevenkerken.be

Pendelbus

Wij zijn gemakkelijk te bereiken met de wagen. Er is een grote parking op het domein.
Voor wie met het openbaar vervoer komt is er speciaal voor het Bijbelevent een gratis pendelbus voorzien die de ganse dag op en neer rijdt tussen de achterkant van het station en het domein Zevenkerken. Het busje is gemakkelijk te herkennen aan de affiche van het Bijbelevent.

Wie

Iedereen is welkom en kan zich op elk moment van de dag aanmelden.

Prijs

De toegang is gratis.

Algemeen

Onder de bogen: doorlopend plaats van aanmelding en ontvangst. Je krijgt er een programma, een plannetje en een stempel.

Op het binnenplein kun je de hele dag terecht voor een bronmoment met koffie, thee of water. Maar natuurlijk ook voor een gezellige babbel.

PROGRAMMA

Hieronder leest u ons hele programma met de uren erbij. Hiermee kunt u uw dag vooraf plannen afhankelijk van uw eigen interesses. We hebben ook een PDF-versie van dit programma zonder de uren en een PDF-versie met de uren (hier geen uitleg over de onderdelen).

Bijbelhuis

Het Bijbelhuis zelf biedt een mooie waaier aan activiteiten:

  1. Het interactieve Bijbelmuseum is permanent open. Ontdek de Bijbel via tal van invalshoeken met behulp van een audiofoon. De tentoonstelling is vrij te bezoeken en er zijn korte rondleiding om 11.00, 12.00, 14.00  en 15.00 uur.
   Een rondleiding duurt telkens ongeveer 20 minuten.
  2. Rode bovenzaal: Het is 500 jaar geleden dat de Griekse uitgave van het Nieuwe Testament van Erasmus verscheen. Bezoek de speciale tentoonstelling over Erasmus en bekijk de prachtige filmcollage. Heel de dag toegankelijk van 10 tot 18 uur.
  3. Groene bovenzaal:
   1. Ken je het boek Ruth? Over de fascinerende gelijknamige niet-Joodse vrouw die met haar schoonmoeder stoutmoedige daden stelt. Kom kijken en luisteren in de groene zaal om 11.00, 13.00, 14.00, 15.00 of 16.00 uur.
    Duur: telkens 20 minuten.
   2. Wie is Jezus? Deze vraag wordt eeuw na eeuw opnieuw gesteld. Wist je dat deze vraag ook de rode draad is van de vier evangelies?Kom kijken en luisteren om 11.30 uur of 13.30 uur of 14.30 uur of 15.30 uur of 16.30 uur.
    Duur: telkens 20 minuten.
   3. De Nederlandse zanger Stef Bos heeft prachtige Bijbelsongs gemaakt. We zullen er samen een paar beluisteren en telkens kort inleiden. Afspraak om 12.00 uur.
    Duur: 30 minuten.
  4. In de hal van het Bijbelhuis vind je doorlopend een boekenstand met interessante uitgaven van het Bijbelhuis, ons tijdschrift "Vrienden van het Bijbelhuis", de website en de nieuwsbrief staan in de kijker in de inkomhal. Heel de dag toegankelijk van 10 tot 18 uur. 

Keramiekatelier (binnenplein)

  1. In het keramiekatelier vind je de pottenbakker aan het werk – broeder Guido van de abdij. Kom en bewonder dit artisanaal handwerk. Doorlopend te bezoeken van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.
  2. In het atelier vind je een kleine tentoonstelling van keramiek en van Bijbelse teksten over het thema van 'de Pottenbakker'. Doorlopend te bezoeken van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.
  3. Een aparte hoek van het keramiekatelier brengt ook het kunstzinnige werk van wijlen monnik Maur E. Van Doorslaer onder de aandacht. Doorlopend te bezoeken van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.

Gregoriuszaal

  1. Lieve Dierickx maakte een inleefreis naar Israël en de Palestijnse gebieden. Zij komt over haar ervaringen vertellen: 'Het Heilig land verscheurd: vrede tussen Israël en Palestina?' Om 10.15 of 12.15 uur.
   Duur: 45 minuten.
  2. De kunstenaar Luc Blomme schilderde tal van bekende Bijbelverhalen. Hij komt enkele van zijn schilderijen 'in de verf zetten', in samenwerking met Marc Roseeuw. Om 11.15 of 15.15 uur.
   Duur: 45 minuten.
  3. Prof. Hans Ausloos (Louvain-LN) zet ons aan het denken over het 'BLOEDBOEK' van Dimitri Verhulst. Is de Bijbel een bloedboek? Hoe omgaan met gewelddadige passages in de Bijbel? Na zijn inleiding volgt een debat. Van 14.00 tot 15.00 uur (debat inbegrepen).
  4. Bijbeltheoloog Dick Wursten is behalve leraar, predikant en musicoloog, een begenadigd spreker. Hij neemt ons in dit 'Jaar van de barmhartigheid' mee in een boeiende slotconferentie: 'Barmhartigheid zonder grenzen?' Van 16.45 tot 17.45 uur.

Abdijkerk

  1. De belangrijkste liturgische ruimte van de Abdijkerk is een indrukwekkende Basilica, zoals je die in Italië kunt vinden. Met de prachtige verlichting komt alles goed tot zijn recht. Pater Alexis, monnik van de abdij, geeft u een Bijbelse rondleiding. Om 10.30 en 14.30 uur
   Duur 30 minuten.
  2. Wie dat wil kan met de monniken aansluiten bij de gebedsdienst (vespers). Een sterk moment! Van 16.00 tot 16:30 uur.

Binnenplein, vóór de hoofdingang van de abdij

Peter Van Gool begeleid je in de sacrale dans. Met hem dansen we op Bijbelse thema's. Om 11.00 uur.
Duur 45 minuten.

Hoeve

In De Hoeve vind je een aanbod voor kinderen en jongeren. Gezinnen zijn in het bijzonder heel welkom.

  1. Godly Play is in! Het is een speelse methode van geloofsinitiatie en geloofscommunicatie. Anne Moerman van CCV-Brugge laat je kennismaken met deze nieuwe vorm van catechese. Om 10.15 en 14.00 uur.
   Duur: telkens 1 uur.
  2. Wie graag creatief bezig is kan een Bijbels verhaal uitschilderen op canvas onder kunstige begeleiding. Zeker de moeite waard en supperverrassend. Om 11.00, 14.00 of 16.00 uur. 
  3. Plezier verzekerd bij de Bijbelse volksspelen. Een speelse manier om de Bijbel te verkennen. Sofie Grymonprez van IJD-Brugge begeleidt doorheen de dag verschillende volksspelen gelinkt aan evenveel Bijbelverhalen. We starten op elk vol uur met een ander Bijbelverhaal en een ander spel. Vanaf 10.00 uur tot 18.00 uur doorlopend.

Portiersgebouw

Kom hier kennis maken met Bibliodrama onder leiding van Jes Bouwens. Een sterke belevenis! Om 11.00 en 14.00 uur. Duur: telkens 1 uur.

Moorse ontmoetingshal van de Abdijschool

Peter Van Gool begeleid je in de sacrale dans. Met hem dansen we op Bijbelse thema's. Om 15.00 uur.
Duur 45 minuten.

Bos

Wil je een spirituele wandeling maken in het abdijbos? Vraag aan het onthaal onde de bogen een beschrijving en ga zelf op ontdekking, op eigen initiatief, alleen of samen met anderen. De wandeling start aan de Abdijkerk bij het kunstwerk boven de middendeur en duurt ongeveer 45 minuten.

Abdijshop

De abdijshop is open van 10:00 tot 12:00 uur en van 14:00 tot 16:00 uur. Kom eens een kijkje nemen!

BISTRO

Laat je heel de dag door verrassen door een speciaal aanbod! boterhammen met abdijkaas en een overheerlijk en uitzonderlijk abdijbier. Alleen voor deelnemers van het Bijbelevent. Er is natuurlijk ook het gewone aanbod. De bistro is open van 11:00 tot 18:00 uur.

 

PDF-bestand programma Bijbelevent of PDF-versie met de uren

Kies in beide gevallen voor boek of boekje bij het afdrukken. Dit lukt het beste wanneer u de PDF download en niet met de browser, maar met het gratis programma Adobe Reader opent.

 

volg ons

over deze blog

Deze blog gaat op zoek naar de betekenis van Bijbelteksten.

In onze artikels wijzen we vaak de weg naar meer informatie die te vinden is in het Bijbelhuis.

Hier leest u ook artikels over onze bijzondere programmatie of evenementen.

Breng deze pagina regelmatig een bezoekje. Je vindt hier geregeld nieuwe teksten.

Jean Bastiaens, directeur van Bijbelhuis Zevenkerken.