Enggeestige mensen ook onder christenen

Er zijn mensen die je pre­cies kun­nen vertellen wie tot de uitverko­re­nen van God behoren en wie niet. Als je dan vraagt naar het cri­terium, dan komt dat meestal neer op het beli­j­den van een aan­tal dog­ma­tis­che uit­spraken en het vol­gen van een aan­tal regels op vlak van liturgie en sacra­menten eve­nals op vlak van de moraal. Heldere regels geven duidelijkheid en zek­er­heid, dat is hun motto. En meteen kun­nen ze zich onge­ge­neerd laten gaan in het ver­ket­teren van andere gelovi­gen die er andere cri­te­ria of andere gezicht­spun­ten op na houden. Ook onder chris­te­nen kun je bij­zon­der enggeestige mensen tegenkomen.

De Bijbel laat een totaal ander geluid horen. Red­ding kan nooit geclaimd wor­den door een mens. God heeft een visioen over deze wereld, maar de wijze waarop dat visioen ver­w­erke­lijkt wordt, ligt hele­maal in zijn han­den.

Wan­neer mensen de plaats innemen van God en zich een rechter­stoel aan­meten, dan begint zo’n ‘god­de­loze gods­di­enst’ behoor­lijk gevaar­lijk te wor­den. De vraag die aan het begin van het evan­gelie klinkt, „zijn het er weinig die gered wor­den?”, is eigen­lijk ook zo’n gevaar­lijke vraag.

Jezus geeft er dan ook geen recht­streeks antwo­ord op. Hij zegt alleen: „Doe alles wat in je ver­mo­gen ligt om naar de maat­staven van het koninkrijk Gods te leven.” En die maat­staven hebben allereerst betrekking op het beoe­fe­nen van de gerechtigheid zoals de Tora dat ons voorhoudt. En als we willen weten hoe dat in zijn werk gaat, dat doen van de Tora in heel con­crete omstandighe­den, dan hoeven we maar naar Jezus te kijken: kijken hoe Hij met mensen omging, hoe Hij opkwam voor recht en gerechtigheid, hoe Hij mensen nabij was.

Onze gedachten en opvat­tin­gen over onszelf zijn in dit ver­band min­der rel­e­vant. Natu­urlijk, die gedachten steken altijd weer de kop op: wij zullen er toch wel bij horen, want wij zijn kerk­mensen, wij span­nen ons in voor goede doe­len en ga zo maar door.

We lijken daarin op de mensen die Jezus noemt en die aanspraak menen te mogen maken op red­ding „omdat we in uw tegen­wo­ordigheid gegeten en gedronken hebben”, dat wil zeggen deel genomen hebben aan de liturgie. En ook claimen ze die red­ding „omdat Gij in onze straten onder­richt hebt gegeven”, dat wil zeggen dat we toch de kerke­lijke leer hebben gevolgd. Maar wat is het antwo­ord daarop? „Ga weg van Mij, bedri­jvers van ongerechtigheid!”

Al die enggeestige demo­nen moeten we uit ons hoofd en uit ons hart ver­dri­jven, want het zijn de ver­bor­gen gedaan­ten van onze hoog­moed. En in plaats van de engte kun­nen we dan de immense ruimte betre­den die ons in de eerste lez­ing wordt voorge­houden.

Het gaat bij Jesaja om het visioen van God: Hij wil zich een volk verza­me­len dat zijn Naam kent en dat bestaat uit een bonte stoet van ‘broed­ers en zusters’ die uit alle wind­streken komen om het feest te vieren van zijn Aan­wezigheid op de heilige berg. En dege­nen die reeds ‘dicht­bij’ zijn, zullen ver­rast zijn van hoe ver die mensen wel niet komen en wie daar alle­maal bij horen.

Het zijn dan ook niet onze uitverko­re­nen, maar Góds uitverko­re­nen. Vele volk­eren — met de meest vreemde talen — wor­den betrokken in dit visioen. En ja, het gaat zelfs zo ver, dat God ook uit die vreemde volken mensen kiest die hij voegt bij de priesters en de levi­eten. Wie had dat gedacht?

Het­zelfde visioen waarin de hele wereld betrokken wordt bij het werk van God, vin­den we terug aan het einde van de evan­gelielez­ing: „Ze zullen komen uit het oosten en het westen, uit het noor­den en het zuiden, en zij zullen aanzit­ten in het koninkrijk Gods.” En dege­nen die er zo zeker van waren dat ze erbij hoor­den, staan dan te kijken wie daar alle­maal aan­schuift, ter­wijl ze zelf buiten bli­jven staan, op afs­tand gehouden van de feestvreugde.

Zo’n evan­gelielez­ing als van komende zondag werkt met sterke beelden die ontleend wor­den aan de Bij­belse leefw­ereld. Het bli­jven beelden, we moeten ze niet over­laden. Maar het zijn wel sterke uit­drukkingsvor­men voor een fenomeen dat van alle tij­den is en dat door Jezus keer op keer aan de kaak wordt gesteld: dat van de gods­di­en­stige zelfin­genomen­heid.

Blijk­baar gaat het om een gevaar dat de zo gods­di­en­stige mens per­ma­nent bedreigt: schei­d­ing willen maken tussen ‘wij hier’ en ‘zij daar’, tussen wie ‘goed’ is en wie ‘min­der goed’ is. Het per­spec­tief van het evan­gelie is rad­i­caal omge­keerd: gelovi­gen mogen zout zijn in het deeg. Gelovi­gen mogen smaak geven aan het leven in deze wereld. Maar zout dat zelf smakeloos is gewor­den, wordt wegge­gooid.